Bloggen is tegenwoordig een hot item. Je kunt geen website raadplegen of er is wel ergens een kopje “Blog” in het menu te vinden. Want blogs lijken wel het toverwoord voor een succesvolle website op het internet. Daar zit zeker een kern van waarheid in. In je blogs verwerk je subtiel bepaalde zoekwoorden die Google vervolgens oppikt en zo zorg je ervoor dat jouw website weer een stapje hoger in de ranking van de belangrijkste zoekmachine ter wereld komt te staan. Maar je schrijft je blogs ook voor je website bezoekers. En dus moeten ze wel aan een paar voorwaarden voldoen.
Zorg dat je lezers op je kunnen rekenen
Als je blogs op je website zet en je wilt dat die gelezen worden dan is het belangrijk dat je lezers op je kunnen rekenen. Met andere woorden: plaats je blogs altijd op min of meer op hetzelfde moment. Dat hoeft niet op de minuut nauwkeurig, maar als je de ene week je blog op woensdag post en de week daarna op zaterdag en vervolgens sla je een weekje over omdat je er even niet aan toe kwam, dan haken je lezers af. Je kunt heel simpel gebruik maken van de software waarmee je je website bijhoudt. Hier kun je namelijk vaak heel gemakkelijk aangeven wanneer een artikel moet worden gepubliceerd.
Met andere woorden: schrijf gewoon een aantal blogs op het moment dat je daarvoor de tijd o de inspiratie hebt. Zet ze allemaal op je website maar zet bij elk artikel een andere startdatum voor publicatie, met bijvoorbeeld een week ertussen. En zo zal er iedere week een nieuwe blog op je website verschijnen zonder dat je daar nog naar om hoeft te kijken. Het enige wat je hoeft te doen is opletten dat je een nieuwe serie blogs gereed hebt op het moment dat de laatste van je vorige reeks online staat.
Zorg dat je blogs boeiend zijn
Schrijf niet alleen blogs om het schrijven. Zorg ervoor dat je je lezers daadwerkelijk wat te vertellen hebt. Een nietszeggend stuk tekst zonder noemenswaardige inhoud zal niemand boeien en zal ervoor zorgen dat je blogpagina al snel niet meer wordt bezocht. Maak voordat je blogs gaat schrijven en lijst van mogelijk interessante onderwerpen. Doe hiervoor research indien nodig zodat dat wat je schrijft ook klopt. Denk niet te snel dat er in jouw branche geen onderwerpen te verzinnen zijn waar je over kunt bloggen.
Doe inspiratie op bij vakgenoten die een blog bijhouden als je echt niets meer kunt verzinnen. Let wel op dat je teksten van anderen niet letterlijk kopieert. Ten eerste is dat inbreuk op het auteursrecht en ten tweede zal Google je tekst als plagiaat zien en de zoekwoorden daaruit niet meenemen. Het is dus ook nog eens zonde van je moeite.