Kom jij ook zo vaak teksten op het web tegen die wemelen van de fouten? Typefouten of missers in spelling of grammatica; ze staan onprofessioneel en slordig en maken het soms moeilijk om een tekst te lezen. Maar je hebt misschien zelf ook al ervaren dat het nog niet zo makkelijk is om een foutloze tekst te produceren. Je zit wellicht uren naar je scherm te staren, en dan lees je al heel snel over je eigen fouten heen. In dit artikel geven we je tips om je teksten te verbeteren. Al was het maar omdat een verzorgde tekst een uiting is van de aandacht die je aan je publiek hebt besteed.
3. Leg je tekst een poosje weg
Vaak gaat het op het web om snelheid. De lezer moet zijn weg snel kunnen vinden in je tekst. Je moet nieuwe ontwikkelingen bijhouden of de concurrent voor zijn en dus snel publiceren. Maar het loont om niet te veel haast te hebben als je tekst af is. Leg hem even weg, al is het maar een kwartiertje. Geef jezelf koffiepauze, voer dat telefoongesprek dat je nog moest doen of voer je huisdieren. Neem even afstand van je tekst en kijk er daarna eens met een frisse blik naar. Je zult zien dat je nu dingen opmerkt die je eerder niet waren opgevallen. Tijd om je tekst te corrigeren.
2. Gebruik hulpmiddelen
Het gebruik van hulpmiddelen is niets om je voor te schamen. Veel goede schrijvers hebben een kast vol naslagwerken staan. Misschien gebruik je de spellingcontrole van je tekstverwerkingsprogramma. Prima! Maar vertrouw daar niet alleen op. Sla je per ongeluk twee letters tegelijk aan waardoor je ‘hert’ schrijft in plaats van ‘het’, dan haalt je spellingcontrole dat er niet uit; die herkent ‘hert’ immers als een bestaand woord. En weet je software wel of je ‘ik word’ of ‘ik wordt’ moet schrijven?
Niet alleen woordenboeken (op papier of online) kunnen een heel handig hulpmiddel zijn, ook de Woordenlijst Nederlandse taal (beter bekend als het Groene Boekje, online te raadplegen op http://woordenlijst.org/#/) of een atlas (voor plaatsnamen) bijvoorbeeld kunnen van pas komen. Twijfel je over dingen als het aaneenschrijven van woorden, het gebruik van hen of hun en d, t of dt, dan vind je hulp op websites als:
https://onzetaal.nl/taaladvies
Mogelijkheden te over om op te zoeken wat je niet weet.
1. Laat je nakijken
Twee zien meer dan één. Zeker als die ene al een tijd aan een tekst bezig is, zodat foutjes niet meer opvallen. Iemand anders vragen je tekst na te kijken is echt de beste manier om fouten uit je tekst te halen (als je iemand vraagt die er kijk op heeft, natuurlijk). Dat kan gewoon je partner, een collega of een vriend zijn. Maar wat als je niemand in je omgeving hebt die het kan of wil doen? Dan is uitbesteden aan een professional een goed idee. Bij DeContentbank hebben we het corrigeren van bestaande tekst in onze dienstverlening zitten. Interesse? Neem eens contact met ons op en we vertellen je graag hoe we je kunnen helpen je teksten te professionaliseren.