Wat je ook schrijft, voor welk doel – verzorgd taalgebruik is altijd belangrijk. Taalfouten geven een slordige, onprofessionele indruk. Een tekst met veel fouten leest ook lastiger, waardoor bezoekers je website sneller zullen verlaten. En dat terwijl je misschien wel heel goede dingen te bieden hebt. Zonde dus om taalfouten af te laten leiden van de boodschap die je brengt. Een enkel foutje sluipt er snel in. Maar veel teksten op het web wemelen echt van de fouten. De fouten die het meest voorkomen, hebben we in een paar blogs voor je op een rijtje gezet. Zodat jij ze kunt vermijden in je teksten.
Onjuiste spaties
Met stip op één: de onjuiste spatie. Oftewel woorden die aan elkaar horen, los van elkaar schrijven. Taalliefhebbers noemen dit ook wel Engelse ziekte. De Engelse taal kent namelijk niet de mogelijkheden om woorden samen te stellen die het Nederlands wel heeft. In het Nederlands kun je uitstekend twee (of meer) woorden aan elkaar plakken om een nieuw woord te maken. Het eerste deel van dat nieuwe woord zegt dan iets over het tweede. Neem bijvoorbeeld het woord ‘vakantie’. Je kunt dit algemene woord specifieker maken als je wilt zeggen in welk seizoen de vakantie plaatsvindt (zomervakantie, herfstvakantie) of wat je gaat doen (skivakantie, zeilvakantie).
Regels voor samenstellingen
Zo’n woord heet een samengesteld zelfstandig naamwoord, of kortweg samenstelling. En omdat het dus één woord is, wordt het aan elkaar geschreven. Je kunt het ook met meer dan twee woorden doen. Een bal die je met je voet speelt, is een voetbal. Het veld waarop je met die bal speelt, is een voetbalveld. En het zaad van gras speciaal voor zo’n veld is voetbalveldgraszaad… En ga zo maar door. Herenkleding, hobbyfotograaf, webwinkel; allemaal één woord, terwijl het Engels er twee van maakt (men’s clothing, hobby photographer, web shop). Vandaar dus Engelse ziekte. Botsen er twee klinkers en wordt het woord daardoor moeilijk leesbaar, dan gebruik je een koppelteken: na-apen, mango-ijs. Dat doe je trouwens ook met afkortingen en cijfers: SEO-schrijver, 70-jarige.
Waarom zijn fouten vervelend?
Afgezien van de slechte indruk die je maakt op mensen die wél weten hoe je samenstellingen schrijft, leest een tekst met veel onjuiste spaties moeilijk, het gaat met horten en stoten omdat elke spatie een heel korte pauze oplevert op een plek waar die niet hoort: “De scheids rechter liep van de kleed kamer naar het voetbal veld.” Soms wordt de betekenis van wat je schrijft onduidelijk of ronduit anders dan je bedoelt. Een kortebaanschaatser is iemand die op de korte baan schaatst. Maar een korte baanschaatser is iemand die kort is, en op de baan schaatst. Foute spaties kunnen bij je lezers ook nog op de lachspieren werken. Kijk maar eens op http://www.spatiegebruik.nl/.
Toch nog lastig?
Vind je het toch nog ingewikkeld om te bepalen wanneer je wel of geen spatie moet gebruiken? Of wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan bijvoorbeeld eens op https://onzetaal.nl/taaladvies/samenstelling voor uitgebreidere informatie. Geen zin om je erin te verdiepen, maar wel behoefte aan foutloze teksten op je website? Kijk dan vooral eens wat DeContentbank voor je kan doen.